Gravplatsen ligger nästan 100 meter från kyrkan och den traditionella kyrkogården. På gravplatsen, som öppnade under hösten, har hittills två hundar, en katt, en kanin och en ekorre begravts. I första skedet är det bara församlingsmedlemmarna i Harplinge och Steninge pastorat som får begrava sina kremerade djur här.
Fler vill ha en minnesplats nära
– Jag tror husdjur har fått en högre status. Man tar väl hand om dem och vill gärna ta hand om dem även efter att de har gått bort. Jag tror det får betydelse för många äldre, säger Håkan Ljungberg.
För några hundralappar får man disponera ett område på 50 x 50 centimeter där husdjuret kan begravas. Ägarna får själva välja hur graven ska utsmyckas och det finns möjlighet att lägga dit en minnessten och tända ljus.
Begravningsplatsen för smådjur belastar vare sig den frivilliga medlemsavgiften i Svenska kyrkan eller den obligatoriska begravningsavgiften.
I Halmstad finns två djurkyrkogårdar sedan tidigare, den ena vid Alet och den andra på Galgberget. Dessa drivs i kommunal regi.
I klippet visar Håkan Ljungberg runt på den nya gravplatsen jämte Harplinge kyrka.
Hur viktigt är det med minnesplatser för husdjur?
Medlem i svenska kyrkan , den är toppen ! • Tycker det är toppen! Läste lite inlägg & blir irriterad . Stod att kyrkan ska stå för bla själavård & inte djur begravning. Men du som skrev om det , fattar tydligen inte att även djur ger själavård . Om elaka människor kan begravas , så ska även djur få göra det .
Lena • Bra att det finns för de som vill. Jag har själv inget behov av en speciell plats för att minnas. Minns dem ändå. Min första ponny som jag blev tvungen att få avlivad pga obotlig sjukdom när jag var 10 blev antagligen uppäten. (Fick ett skott i pannan av Scan på plats. Inte smittsam för människor.) Mina hundar och katter har veterinären tagit hand om.