– Vi har båda länge arbetat med och varit intresserade av gamla byggnader, energi och resurshållning.
Det var år 1994 som Jan-Erik kom över ett gammalt hus, ett dödsbo, utanför Ränneslöv i Laholms kommun. Ursprungligen byggdes huset på 1890-talet. Därefter har det renoverats några gånger. Men när det var Jan-Eriks tur att ta över var byggnaden i mycket dåligt skick.
Flyttade in 1998
– Golvet hade börjat murkna och elsystemet var kasst. Avloppet var bara ett litet rör som gick ut i sanden på utsidan, berättar han.
Han började renovera det efter hand. Några år senare kom Catharina Svala in i hans liv och 1998 flyttade de in i huset tillsammans.
I dag är det ett resurssnålt och klimatsmart modernt hem som kostar under 2 000 kronor i månaden att bo i.
Blir aldrig helt klar
– Resultatet har blivit en mycket låg boendekostnad, en hög grad av återanvändning och återvinning av byggmaterial, solfångare på taket, vindkraftsandelar som täcker husets elanvändning och en liten användning av vatten med liten tillförsel av näringsämnen till grundvattnet, säger Jan-Erik Mattsson.
Men renoveringen av huset pågår fortfarande.
– Hus blir man aldrig riktigt klar med, skrattar Catharina Svala.
Parets tips till personer som köper ödehus
1. Kontrollera noga vad på huset som kan återanvändas.
2. Ta kontakt med föreningar (exempelvis Föreningen för halländska hus och gårdar), men även Länsstyrelsen och Kulturmiljö Halland. Där finns mycket kunskap om gamla hus.
3. Kontakta personer som kan hus och som inte har vinstdrivande intressen. Byggfirmor vill sälja in nya varor till dig som husögare. Man måste ställa sig frågan om man verkligen behöver byta ut materialet.