Havsnejonögat är en urtidsfisk. Just den här individen ligger och lurar på botten i Fylleån. Foto: Per Ingvarsson

Länsstyrelsen har påbörjat sin årliga inventering av urtidsfisken

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga inventeringen av havsnejonögat i Halland har dragit igång. Hittills har ett 60-tal individer av den rödlistade arten registrerats i flera vattendrag. Men länsstyrelsen tar gärna emot observationer från allmänheten.

Inventeringen utförs för att undersöka populationen och fiskens utveckling över tid. Under 2019 slog länsstyrelserna i Halland, Skåne och Västra Götaland larm om en drastisk minskning av arten – detta efter att 2019 års inventeringar enbart visat förekomst av havsnejonöga i fyra av landets vattendrag. I Halland observerades den i Kungsbackaån och Ätran. Arten har därmed gått från rödlistestatusen ”Nära hotad” 2015 till ”Starkt hotad” 2020 hos Artdatabanken.

– Genom att inventera och se på artens lekmönster och utveckling kan man trycka på de åtgärder som behövs göras för att arten ska överleva. Det kan handla om att skapa fria vandringsvägar i vattendragen så att de når sina lekområden. Sen behövs mer stor fisk i havet som nejonögat kan parasitera på. Är havet utfiskat kan den inte överleva, säger Elisabeth Thysell, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

I klippet ser du ett av exemplaren som hittats i Fylleån i år.

Havsnejonöga utmärker sig med sin speciella mun (en sugskiva med massa små tänder). Foto: Crossing the line

Havsnejonöga

• Blir upp till 120 cm lång.

• Skiljer sig från andra fiskar med sin speciella mun (en sugskiva med massa små tänder).

• Har stark regional koppling till Halland.

• Vandrar mellan salt och sött vatten.

• Som vuxen lever den parasitiskt på andra fiskar i havet.

Källa: Artdatabanken/Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.