Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Settergren delar i klippet med sig om sina tankar kring förväntningarna på markägarna. Foto: Amanda Pettersson/SVT

Så ska förstörelsen av fornminnen stoppas inom skogsbruket

Uppdaterad
Publicerad

Varje år förstörs uppemot femton procent av alla kulturlämningar i skog och mark, enligt Länsstyrelsen som menar att en stor del av detta handlar om skogsbruket. 

Genom utbildningsprojektet ”Kom ut”, som riktar sig till markägare och skogsbrukare, hoppas Länsstyrelsen i Halland öka kompetensen om kulturlämningar och vikten av att bevara dem.

En stor del av vår historia finns välbevarad som forn- och kulturlämningar i skogslandskapet. Det kan vara tusenåriga spår efter tidigt jordbruk eller torparliv på 1700- och 1800-tal.

Genom ökad kompetens hos skogs- och markägare hoppas länsstyrelsen att färre kulturlämningar skadas.

För markägare Anders Settergren i Oskarström är det självklart att visa hänsyn till spåren efter förfädernas kamp för överlevnad.

– De här fornlämningarna har inte kommit till av en slump, så man vill respektera den generationen genom att inte förstöra lämningarna, säger han.

I klippet visar Anders Settergren hur han bevarar fornlämningarna på sin mark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.