• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dag Fritzon är länsveterinär i Halland. Foto: SVT/TT

Länsveterinären: Fler misstänka fall av svartslakt i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fall av misstänkt svartslakt upptäcks i Halland. Det menar länsveterinären Dag Fritzon. I nuläget utreds två fall i länet.

I samband med torkan 2018 började Länsstyrelsen förbereda sig på att fler fall av svartslakt skulle dyka upp.

Detta med tanke på de långa köerna till slakterierna som var då.

– Det var flera anmälningar då. Och i dag utreder vi två andra fall, säger länsveterinären Dag Fritzon.

Han tillägger att illegal slakt kan få flera negativa konsekvenser. Dels kan det röra sig om importerade djur som kan bära på smittor, dels blir det en orättvis konkurrens med de djurägare som följer reglerna.

Gör kontroller

– Ett annat problem är att man gräver ner slaktavfallet i skogen. Det kan förorena exempelvis vattendrag men också orsaka spridning av sjukdomar, säger Dag Fritzon.

I Halland samarbetar Länsstyrelsen med både Livsmedelsverket och kommunerna för att avslöja personer och verksamheter som ägnar sig åt otillåten slakt och släpper ut livsmedelsprodukter på den öppna marknaden. Det här görs genom kontroller.

Slaktregler

Enligt gällande EU-lagstiftning ((Förordning 853/2004, samma regler gäller alltså i samtliga EU-länder) är det bara tillåtet att skicka produktionsdjur på slakt till ett av Livsmedelsverket godkänt slakteri. Utöver detta är det tillåtet att slakta hemma för eget bruk till det egna hushållet. Det är alltså inte tillåtet att slakta hemma på gården och sen sälja eller ge det slaktade djuret eller delar av djuret som gåva till nära släktingar eller grannar. Det egna hushållet innebär bara de som bor på den aktuella adressen.

Om ett djur hemslaktas på gården gäller självklart samma regler, när det gäller djurskyddet, som finns vid slakt på ett slakteri. Djuret ska första bedövas på rätt sätt och sen snabbt avlivas genom avblodning.

Det är tillåtet att lämna ett avlivat djur till någon som har bättre förutsättningar att slakta upp djuret och sen ta tillbaka köttet till det egna hushållet. Det kan till exempel vara någon i ett jaktlag som har en styckningslokal. Det viktiga är att man aldrig får forsla ett levande djur till en sådan lokal för att djuret där ska avlivas och sen styckas upp. Om det inte skickas till ett godkänt slakteri måste djuret först avlivas på den egna gården.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.