Lantbrukare nära att knäckas av vildsvinen

Uppdaterad
Publicerad

Vårbruket som brukade vara så roligt är inte lika roligt längre när åkern bökas sönder av vildsvinen.

– Man får se hur länge man pallar med det, säger Lars-Göran Larsson.

–Jag tycker det är skitkul med vårbruk, men i år har jag nästan tappat sugen. De förstör ju fortare än jag hinner göra det i ordning, säger Lars-Göran Larsson, lantbrukare i Knallallt, Hylte kommun.

I år bedömer han att vildsvinen hittills orsakat skador för 50 000 kronor på åkrarna runt gården.

Det fick vara nog

En kollega till honom som helt lagt ner sitt lantbruk är Erling Nilsson, även han i Hylte kommun.

– Jag höll på med mjölkproduktion i 40 år, men slutade i vintras. En av anledningarna var vildsvinsproblematiken. Jag hade väldigt stora skador förra våren och tog beslutet att lägga ner. Det fick vara nog, säger han.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Halland kräver nu att jägare och jaktvårdsorganisationer tar ett mer aktivt ansvar.

– Alla jägare, markägare och jakträttsinnehvare måste hjälpa åt. Även e som inte har  jordbruksmark på sin jaktmark, säger Erling Nilsson som också sitter i LRF:s styrelse i Hylte.

Senare i maj ska LRF Halland har möte med Svenska Jägareförbundets lokalavdelning för att diskutera samarbete mot viltsvinsproblematiken.

Ingen quick fix

Fredrik Jonsson är Jägarförbundets jaktvårdskonsulent i Halland.

– Vildsvinsjakt är en komplex jakt över större områden som kräver ett nytt samarbete mellan markägare och jägare Markägare måste vara beredda att öppna upp sina marker för jakt och inte sedan ta betalt av jägarna för att de ska kunna behålla köttet för då blir inte jakten intressant för jägarkåren, säger han.

Men han har gott hopp om förändringar som kan leda till förbättringar för både jägare och markägare.

– Det finns generellt en kunskapsbrist som vi måste åtgärda. Men det finns ingen quick fix, utan kommer ta tid, säger Fredrik Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.