Krister Stenberg och Kajsa Edbom från LRF står på en öppet fält med högt gräs, omgivna av ett landskap med gröna fält och en klar himmel. De är upprörda över att kommunerna bräddar massa vatten samtidigt som de har hårda krav på sin gödselhantering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska vara hårda regler för hur gödsel hanteras tycker Krister Stenberg på LRF. Men han vill samtidigt se skärpning när det kommer till mängderna orenat avloppsvatten som släpps ut av de kommunala vattenbolagen. Foto: Anton Johansson/SVT

Lantbrukares ilska mot utsläpp av avloppsvatten: ”Lätt att skylla på jordbruket”

Publicerad

Samtidigt som kommunerna ställer hårda krav på lantbrukets gödselhantering släpper deras egna ledningar ut miljardtals liter avloppsvatten. Nu vill LRF att kommunerna tar sitt ansvar för avloppsbräddningar i länet.

Att de kommunala vattenbolagen inte verkar ha samma krav på sig som lantbruket rör upp känslor bland jordbrukare i Halland.

– Vi har medlemmar som är otroligt upprörda, man tycker man gör mycket åtgärder, så ser man samtidigt att de här mängderna delvis orenat avloppsvatten släpps ut och att tillsynsmyndigheten tillåter detta, säger Kajsa Edbom, sakkunnig på LRF.

I klippet berättar LRF vad de är kritiska mot i hanteringen av bräddningarna och förvaltningschefen för miljö och hälsa i Falkenbergs kommun svarar.

Miljardtals liter avloppsvatten släpps ut i Halland

Här ser du vilka kommuner i Halland som släppt ut mest avloppsvatten i vattendragen:

Tommy Eriksson klädd i orange säkerhetsjacka står utomhus vid en anläggning, en vattenreningsanläggning synlig i bakgrunden. Han förklarar varför behovet av att brädda behöver finnas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den listan vill man helst inte vara med på”. Tommy Eriksson är driftchef i Falkenberg som är en av kommunerna i Sverige där störst volym vatten bräddat. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.