Tommy Eriksson klädd i orange säkerhetsjacka står utomhus vid en anläggning, en vattenreningsanläggning synlig i bakgrunden. Han förklarar varför behovet av att brädda behöver finnas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den listan vill man helst inte vara med på”. Tommy Eriksson är driftchef i Falkenberg som är en av kommunerna i Sverige där störst volym bräddat. Foto: Anton Johansson/SVT

Miljarder liter avloppsvatten släpptes ut i vattendrag i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Närmare två miljarder liter delvis orenat avloppsvatten släpptes ut från halländska vatten- och avloppssystem under 2023. Utsläppen riskerar att leda till övergödning och otjänligt badvatten.

– Det är inte så trevligt förstås, säger Tommy Eriksson, driftchef.

Kväve, fosfor och mag- och tarmbakterier rätt ut i Kattegatt, Ätran och andra vattendrag är vad det handlar om.

– Det är viktigt att komma ihåg dock, att i jämförelse med Ätrans flöde så handlar det om promille, säger Tommy Eriksson, driftchef på Smedjeholms reningsverk i Falkenberg.

Allt vatten som släpps ut, främst från reningsverken går också igenom viss rening, bland annat genom rensgaller och försedimentering.

I klippet berättar Tommy Eriksson om varför bräddning av avloppsvatten är nödvändigt och hur de jobbar för att minska volymerna.

Mängden bräddat vatten i kommunerna har upprört lantbrukare:

Krister Stenberg och Kajsa Edbom från LRF står på en öppet fält med högt gräs, omgivna av ett landskap med gröna fält och en klar himmel. De är upprörda över att kommunerna bräddar massa vatten samtidigt som de har hårda krav på sin gödselhantering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska vara hårda regler för hur gödsel hanteras tycker Krister Stenberg på LRF. Men han vill samtidigt se skärpning när det kommer till mängderna avloppsvatten som släpps ut av de kommunala vattenbolagen. Foto: Anton Johansson/SVT

Miljörapporterar årligen

Kommunernas VA-bolag och reningsverk rapporterar årligen volymerna bräddat vatten. Förra året innebar en markant ökning till följd av stora regnmängder.

Mätningarna av bräddad volym görs vid reningsverk och pumpstationer i VA-nätet. De siffror som redovisas är uppskattningar baserat på hur ofta nätet bräddar och under hur lång tid förutsatt att bräddröret gått fullt under hela bräddtiden.

Det innebär bräddning:

En orange rörledning som avvattnar vatten i ett område med högt gräs. Vattnet flödar ut från rörets öppning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenstrategen Erik Karlsson svarar på tre frågor om bräddning av avloppsvatten. Foto: Anton Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.