Kväve, fosfor och mag- och tarmbakterier rätt ut i Kattegatt, Ätran och andra vattendrag är vad det handlar om.
– Det är viktigt att komma ihåg dock, att i jämförelse med Ätrans flöde så handlar det om promille, säger Tommy Eriksson, driftchef på Smedjeholms reningsverk i Falkenberg.
Allt vatten som släpps ut, främst från reningsverken går också igenom viss rening, bland annat genom rensgaller och försedimentering.
I klippet berättar Tommy Eriksson om varför bräddning av avloppsvatten är nödvändigt och hur de jobbar för att minska volymerna.
Mängden bräddat vatten i kommunerna har upprört lantbrukare:
Miljörapporterar årligen
Kommunernas VA-bolag och reningsverk rapporterar årligen volymerna bräddat vatten. Förra året innebar en markant ökning till följd av stora regnmängder.
Mätningarna av bräddad volym görs vid reningsverk och pumpstationer i VA-nätet. De siffror som redovisas är uppskattningar baserat på hur ofta nätet bräddar och under hur lång tid förutsatt att bräddröret gått fullt under hela bräddtiden.
Det innebär bräddning: