Foto: Magnus Carlsson/SVT

Lisa Lemke spelar in matprogram i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

TV-inspelningarna pågår för fullt på Prästgården i Skrea Backe. Falkenbergskocken Lisa Lemke är programledare för SVT:s nya matprogram ”Timjan, tupp och tårta” som ska sändas i höst.

– Det blir modern hemkunskap, säger hon.

Att programmet skulle spelas in i Falkenberg var lite av en självklarhet.

– Vi vill få fram äktheten genom att hålla till här på hemmaplan, säger Lisa Lemke.

Hennes mål är att tittarna, genom programmet, ska hitta tillbaka till grunderna i matlagning.

– Kan man grunderna kan man börja ta ut svängarna sen. Idag fokuserar vi mer på festmaten, detaljerna och instagram-bilderna än vardagsmaten som vi äter fem dagar i veckan, säger Lisa Lemke.

Modern hemkunskap

Tillsammans med sina TV-kollegor vill hon vara en guide i den matdjungel som hon menar existerar.

– Söker du idag efter ett recept på oxfilé får du femtiotusen svar på nätet. Men hur ska du veta vilket som är bäst? Vi hjälper dig, säger Lisa Lemke.

Så det handlar lite om konsumentupplysning?

– Lite kanske. Det är modern hemkunskap för vuxna, men med väldigt mycket humor och värme, säger Lisa Lemke.

Hur bra är svenskarna på att laga mat?

– Jag tror vi förlorat lite av vår självsäkerhet i köket. Vi har skippat steget där vi lär oss grunderna av våra äldre generationer och går istället direkt på att göra något jätteavancerat, säger Lisa Lemke.

Slår hål på myter

Förutom matlagning innehåller programmet bland annat experiment, smaktester – och det slås även hål på en del myter.

– Vi ifrågasätter sådant många gör av vana. Exempelvis saker som att bara använda det gula på citronen för att det vita är beskt. Men är det så? Vi testar, säger Lisa Lemke.

Även om grunderna i matlagning är i fokus handlar det inte bara om sådant som många ser som traditionell husmanskost.

– Vi tror inte att husmanskost bara är sjömansbiff och kålpudding längre. Det är mat från hela världen, som den bästa falafeln eller salsan. Jag vill få fler folk att laga mat i sina hem och tänka till kring råvaror. Bli självsäkrare, säger Lisa Lemke.

Timjan, tupp och tårta

SVT:s nya matprogram har premiär i höst. I programmet tar Lisa Lemke hjälp av fyra andra matprofiler:

Sandra Mastio, vinnare av ”Sveriges mästerkock”

Zeina Mourtada, matbloggare 

Jimmy Brorsson, vinnare av ”Dessertmästarna”  

Emma Lindquist,  bloggare och fotograf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.