Livsmedelsverket: ”Vissa risker med att äta tång”

Publicerad

Tång odlas redan i dag i mindre skala på flera platser i Sverige och kan användas till djurfoder, hudvård och mat. Enligt Livsmedelsverket klassas tång som ett livsmedel, men däremot saknas gränsvärden för exempelvis hur mycket man kan äta.

– Sockertång kan innehålla höga halter av jod och vissa tungmetaller. Det är viktigt att företagen som säljer de här produkterna verkligen vet att de är säkra, säger Barbro Kollander, kemist på Livsmedelsverket, som deltar i forskningsprojekt nationellt och internationellt som gäller alger och tång.

Grupper som kan vara extra utsatta för riskerna med att äta tång är barn, gravida och personer med jodbrist.

I klippet hör du kemist Barbro Kollander prata mer om tången som livsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.