M-listan i Halmstad omkullkastades – nu utreds fusk

Uppdaterad
Publicerad

Efter Moderaternas nomineringsmöte i helgen hade Halmstads kommunlista kastats om helt, något som ska ha upprört flera toppnamn inom partiet under mötet, enligt SVT:s uppgifter. Nu ska det utredas huruvida fusk kan ha förekommit.

I klippet berättar Lars Püss (M), riksdagsledamot och förbundsordförande i Halland, om vad som händer härnäst.

För första gången fick medlemmarna och inte bara ombud vara med och rösta om listan, vilket öppnade för förändring. Niclas Jansson, som på nomineringskommitténs lista hade plats åtta, röstades fram till förstanamn att ta över efter kommunrådet Jonas Bergman (M).

Valet 2022 Halland

Nominerad till förstaplatsen var Anna Fallkvist (M), som i dag leder miljönämnden. Hon hamnade på andra plats efter helgens möte. Men misstankarna om fusk fanns redan innan helgen, något som förbundsstyrelsen nu ska kolla närmare på.

Redo för rollen

Niclas Jansson ser det däremot som osannolikt att det skulle ha förekommit fusk och står redo att axla rollen.

– Nu måste vi samlas som ett lag och gå framåt tillsammans, säger han.

På det stora hela är han glad över förtroendet och är redo att axla rollen som Jonas Bergmans (M) efterträdare.

– Efter att min son föddes och att jag gifte mig med min fru var det den största dagen i mitt liv, säger Niclas Jansson.

Hallandsposten var först med att rapportera om fuskmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet