naturpool i Halland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag kan inte hitta någon nackdel, säger Marcus Johansson och framhåller fördelarna med att ha en naturpool jämfört med en konventionell klorrenad bassäng. Foto: Lill Eriksson

Marcus byggde naturpool på tomten: ”Vill inte bada i klor”

Uppdaterad
Publicerad

Här är det växter som sköter reningen, istället för klor. Dessutom kan Marcus Johansson, hans fru och deras hundar bada i sin naturpool varje dag – året runt.

– Man får göra hål i isen bara, säger han.

Naturpoolen är ett alternativ till en konventionell pool som renas med klor.

– Vi vill inte bada i klor. Min fru har alltid velat ha pool och jag var emot en konventionell pool. Naturpool ger en ytterligare dimension av trädgården, säger Marcus Johansson.

”Infinitykänsla”

Marcus Johanssons pool är uppdelad i två delar, en med renande växter och spännande djur och en avgränsad djupbottnad del som är badvänlig.

– Vi ville ha en kombination av gammal insjö och det moderna fyrkantiga, och en infinitykänsla. När man är i och badar får man en känsla att vattnet går ut över kanten, berättar Marcus Johansson.

I klippet visar Marcus Johansson naturpoolen på tomten i Steninge, utanför Halmstad.

Fakta om NATURPOOLEN

Poolytan är drygt 180 kvadratmeter och volymen lika många kubikmeter. Naturpoolen är knappt en meter djup i grunda växtdelen och två meter som djupast i baddelen.

Växterna behöver en tredjedel av poolen – näckrosor för skugga, sjögräs under ytan för syresättning och kaveldun som minskar kvävehalten.

Mineraler tillsätts för att få rätt balans.

Dräneringsrör från luftpumparna ger vakuum i stenbädden, vilket också bidrar till att rena vattnet.

Just denna naturpool har varken mygg eller fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.