Maredsgården kommer inte att få stå kvar. Foto: SVT

Maredsgården rivs – resterna anses livsfarliga

Uppdaterad
Publicerad

Maredsgården i Oskarström totalförstördes i en brand i november förra året. Nu meddelar Halmstads kommun att gården måste rivas eftersom resterna riskerar att rasa och orsaka ”fara för liv och hälsa”.

Maredsgården har genomgått en oberoende teknisk brandutredning som visar att bindförmågan i murbruket förstördes i branden och att väggarna som står kvar kan rasa samman.

Eftersom huset är q-märkt kunde rivningslov inte utfärdas initialt men enligt ett expertutlåtande från Boverket får man ändå riva byggnaden om den utgör fara för liv och hälsa.

Kan komma att återuppbyggas

Efter att byggnaden rivs finns två alternativ för politikerna att ta ställning till framåt. Antingen byggs Maredsgården upp igen enligt nuvarande detaljplan, eller görs en ny plan för området. Den gamla folkskolan var försäkrad.

– Vi kommer nu att riva det som finns kvar av byggnaden för att säkra området. Vi vet att människor rört sig inom det avspärrade området och det kan vara livsfarligt, säger samhällsbyggnadschef Mattias Rossköld, i ett pressmeddelande från Halmstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.