– Jag är såklart oerhört besvärad av tanken på att skattemedel kan misstänkas användas för att finansiera verksamhet som är antidemokratisk och bygger på någon form av våldsideologi, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.
Det är under de senaste fem åren som Halmstads kommun betalat ut 20 miljoner kronor till företaget, som verkar i utbildningsbranschen. Företrädaren kopplas till radikal extremism.
SVT nyheter Halland har sökt företrädaren för det aktuella utbildningsföretaget i Halmstad utan att lyckas nå personen ifråga.
I klippet hör du kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) reagera på uppgifterna.
Lista på 550 namn
I kartläggningen, som sammanställts av researchföretaget Acta Publica, listas 550 namn på personer i Sverige, personer som av polisens olika underrättelsegrenar identifierats tillhöra en radikal islamistisk miljö.
Fakta om Nyhetsbyrån Sirens kartläggning:
- Svenska myndigheter har under perioden 2015-2019 gjort affärer till ett värde av 1,2 miljarder kronor med 49 bolag, ekonomiska föreningar och stiftelser där utpekade radikala islamister som ingått i Sirens granskning har suttit i ledningen.
- 15 av dessa verksamheter har varit kopplade till förskole- och utbildningssektorn. Kommunernas skolpeng och Skolverkets statsbidrag står för en överväldigande del av transaktionerna totalt.
- 20 personer kan kopplas till ledningen för skolorna genom styrelseuppdrag eller i egenskap av egentlig huvudman.
- För verksamheter inom branscher utanför skolan uppgår det samlade affärsvärdet till cirka 45 miljoner kronor. Tio av dessa bolag verkar eller har verkat inom omsorgs- och familjehemssektorn, lika många är eller har varit registrerade inom livsmedels- och restaurangbranschen.
- 46 personer med utpekade kopplingar till extrem islamism har under den granskade perioden suttit i ledningen för minst en av verksamheterna. 15 av personerna har varit aktiva i minst två.
Källa: Nyhetsbyrån Siren