Andelen förstföderskor som vid vaginal förlossning fått bristningar har sedan 2010 varit cirka 6 procent i Sverige. De senaste tre åren har en gradvis minskning observerats jämfört med föregående år.
– Fram till mitten av 2000-talet ökade de allvarliga bristningarna vid vaginal förlossning, med en topp runt 2004. Men de senaste åren har vi kunnat notera en viss nedåtgående trend, säger Daniel Sandström, statistiker vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Enligt ny statistik från Socialstyrelsen fick 5,1 procent av förstföderskorna 2016 bristningar i bäckenbotten som drabbar ändtarmsmuskulaturen.
”Medvetet kompetensarbete”
I Halland är den siffran betydligt lägre. Halland är den region i Sverige där minst andel förstföderskor drabbas av bristningar vid vaginal förlossning. Endast 2,3 procent av förstföderskorna i Halland drabbades av bristningar under 2016 – vilket är hälften av rikssnittet.
– Det här är ett resultat av ett medvetet kompetensarbete för barnmorskor för att minska komplikationerna vid förlossning, säger Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland.
Samtidigt är andelen kvinnor som fött med kejsarsnitt i princip oförändrad, skriver socialstyrelsen.
Riskfaktorer för allvarliga bristningar vid förlossning är bland annat barnets födelsevikt, hur barnets huvud ligger samt att vara könsstympad.