Företaget började tillverkade första motorcykeln år 1925 och den sista år 1975. Foto: Roger Arneson

Monarkmuseet i Falkenberg prisas för nostalgisk samling

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit öppet i bara några år får Monarkmuseet i Falkenberg nu ett välrenommerat erkännande. Under söndagen prisades de av Motorhistoriska riskförbundet (MHRF). Detta för sin nostalgiska samling av tvåhjulingar från hela 1900-talet.

– Det känns verkligen jättekul! Det är ett erkännande på att vi jobbar åt rätt håll, säger Roger Arneson, som tillsammans med sin morbror Leif Svenson äger museet.

Det byggdes 2015 och invigningen skedde året därpå. Inne i museet finns en samling som tagit 40 år att skrapa ihop. Den består av omkring 400 föremål, varav drygt 100 är trampcyklar. Det finns även gott om mopeder och motorcyklar. Men det tar inte slut där.

Höjdpunkt under 50-talet

– Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor samt tv-och radioapparater. Även dem finns med i samlingen, berättar Roger Arnesson.

Monark är ett av de mest kända cykelföretagen i svensk historia. 2019 år det 111 år sedan företaget startade i Varberg. Det växte snabbt och under 50-talet nådde det sin höjdpunkt.

De olika cyklarna vittnar om utvecklingen. Foto: Roger Arneson

– Då var det störst på tvåhjulingar i Norden och Sydamerika, berättar Roger Arneson.

Museets utställning bygger på att ge en övergripande blick av tvåhjulingens utvecklingen under 1900-talet. Det här lockade MHRF, som i juli kom för besök för att titta närmare på utställningen.

– Varje år delar vi tillsammans med tidningen Nostalgia ut pris för olika motorrelaterade evenemang. Det är ett förstapris, två specialpris och två diplom, säger kanslichefen Malin Erlfeldt.

Specialpris

Samlingen får Monarkmuseet nu ta emot ett av specialprisen; Årets backspegel. Prisutdelningen skedde under söndagseftermiddagen. Bortsett från ägarna och representanter från MHRF och Nostalgia fanns även allmänhet och ett gäng lokalpolitiker på plats.

– Västkustrallyt prisades av oss för några år sedan. Men det här är första gången ett enskilt museum i Falkenberg får priset, säger Malin Erlfeldt.

Söker efter diskmaskin

Enligt Roger Arneson betyder det mycket för museets framtid. Och han menar samlingen fortfarande växer.

– Det letar fortfarande efter några cykeltyper från 10-och 20-talet samt en Monarktillverkad diskmaskin. Och det börjar bli trångt i lokalen. Vi kanske köper grannfastigheten framöver, säger han.

Ägarna Leif Svenson och Roger Arneson. Foto: Peter Wejmo

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.