Kvinna i industrilokal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oksana Kramnysta från Butja kom till Sverige i våras. I somras mötte SVT Halland henne när hon flyttade till ett nytt boende i centrala Halmstad. Starta klippet för att få se vad hon gör nu. Foto: Anton Johansson/SVT

Så gick det sedan: Oksana från Ukraina har fått jobb och lär sig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Senast SVT Nyheter Halland träffade Oksana flyttade hon in på kommunens flyktingboende i Halmstad. Nu har hon fått jobb och börjat lära sig svenska. Se henne berätta om livet just nu och om framtiden.

– I Ukraina jobbade jag på bank och som fastighetsmäklare. Jag har aldrig jobbat med händerna, men jag gillar det, säger Oksana Kramnysta.

När vi intervjuade Oksana Kramnysta den 10 augusti i år var hon en av 206 ukrainska flyktingar som flyttade in i boendet på Vallås i Halmstad. Kommunen tog då över boendeansvaret från Migrationsverket.

Starta klippet ovan för att se hur det gått för Oksana Kramnysta sedan SVT Nyheter Halland senast mötte henne.

Halland och kriget i Ukraina

Ukrainamottagandet i Halland 2022

I Hallands kommuner finns totalt 958 ukrainska krigsflyktingar.

620 är kvinnor eller flickor.

338 är män eller pojkar.

Antal per kommun:

• Halmstad: 309

• Kungsbacka: 222

• Falkenberg: 142

• Varberg: 181

• Laholm: 70

• Hylte: 34

Siffran anger lägesbilden den 30 november 2022.

Statistiken baseras på ukrainare som finns i det skyddsbehövande systemet. Personer som flyttat vidare till andra län efter att ha mottagits i Halland ingår inte.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet