Hylte kommun var först ut att erbjuda flyktingar från Ukraina SFI redan i vintras, trots att rättigheten saknas enligt EU:s massflyktsdirektiv. I februari hakade Falkenberg på och sedan övriga halländska kommuner.
I augusti beslutade regeringen att personer som omfattas av massflyktsdirektivet ska kunna studera svenska på grundläggande och gymnasial nivå inom komvux.
Men i Halland finns nästan ingen ukrainsk flykting som har sökt och kvalificerar för Svenska som andraspråk. Och inte ens hälften av de vuxna läser SFI överhuvudtaget.
– Andra kommuner har startat SFI utanför regeringens beslut, där kan ukrainare ha kommit längre. Här är det för tidigt att informera även om den senare kursen nu, det blir förvirrande för dem, säger ställföreträdande rektor Angela Lyrhagen Eliasson i Kungsbacka, en av kommunerna med lägst andel ukrainska SFI-studenter.
Färre besökare på språkcaféet
Även andra halländska kommuner berättar att de inte har informerat och marknadsfört SFI utåt. Hylte kommun har högst andel ukrainska flyktingar i SFI, men där bor bara ett tiotal personer.
Enligt en enkätundersökning utförd av FN uppger 56 procent av ukrainska flyktingar i Sverige att de istället arbetar.
SVT har besökt språkcaféet i Falkenberg, där antalet besökare minskat markant från 70-talet ukrainska besökare tidigare i år – hör de ukrainska deltagarna berätta om sina utmaningar i klippet.
NYTT BESLUT – Kommuner KAN ERBJUDA SFI
Skyddsbehövande har enligt EU:s massflyktsdirektiv inte rätt till SFI eller annan utbildning inom komvux, men svenska regeringen har nu beslutat att:
– från 1 juni 2023 kan kommuner låta en person som ansökt om eller beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, få delta i SFI.
– från och med den 30 augusti 2023 kan en kommun också låta en sådan person delta i kurser i svenska eller svenska som andraspråk inom komvux.
För detta får kommunerna statsbidrag. Migrationsverket betalar inte ut ersättning för resor till SFI.
Mer information finns på Skolverkets hemsida.