Pumparna går varma för att transportera bort översvämningsvatten som hamnat på fel sida om de nya skyddsvallarna i Getinge.

Nu får vi se vad Getinges vallar går för

Uppdaterad
Publicerad

Suseån har stigit rejält under julhelgen och räddningstjänsten håller nu bevakning vid de nya översvämningskydden i Getinge dygnet runt.

Scenerna som utspelade sig vid översvämningskatastrofen 2014 i Getinge utanför Halmstad är det ingen som vill återuppleva.

Kommunen har nu investerat ett tiotal miljoner kronor i översvämningsskydd – i form av vallar med automatiska pumpar och dammluckor. Översvämningsskyddet kan nu komma att ställa på ett första prov de närmaste dagarna.

Översvämningar i Halland

Dygnet runt-bevakning

SMHI har utfärdat varningar för höga flöden i Halland. Framförallt i Lagan i Laholm, men Suseån, som vallarna i Getinge ska skydda emot, har också stigit avsevärt under julhelgen.

Pumparna går för fullt och transporterar översvämningsvatten till andra sidan vallen.

Räddningstjänsten har sedan juldagen varit på plats dag och natt och planerar att vara det även kommande dygn.

– I nuläget kör vi mest tester inför en eventuell katastrof. Allt som har med vallen att göra är inte fullt ut färdigt, så vi får sköta den manuellt för närvarande, säger Håkan Axelsson, brandförman vid räddningstjänsten i Getinge.

Håkan Axelsson, brandförman vid räddningstjänsten i Getinge.

Drygt en halv meter lägre

Hur akut är läget?

– För närvarande är det ingen fara. Vi har ungefär 60-70 centimeter kvar till de nivåer som vi hade vid översvämningen 2014. Men skulle det visa sig att det börjar regna nu i x antal dagar så blir det problem, men det är vi försöker förebygga nu genom att vara ute i god tid, säger Håkan Axelsson.

Är det helt uteslutet att vi får se de scener vi såg 2014 i Getinge igen?

– Det jag inte säga rakt av eftersom det är första gången vi testar det här nu. Men jag tycker att förutsättningarna är goda, säger Håkan Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet