Stora mängder vatten kring ån Lagan. Foto: SVT & Räddningstjänsten

Översvämmade bostäder i södra Halland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI och räddningstjänsten har gått ut med varningar för mycket höga vattenflöden i den nedre delen av Lagan. Men även i Halmstads och Falkenbergs kommuner har bostadshus fått sina källare översvämmade och i Getinge står räddningstjänsten nu beredd att mota vattenmassorna.

På grund av regn och den snösmältning som ägt rum har vattendrag fyllts på ordentligt med vatten de senaste dagarna.

I Halland råder nu klass 2-varning för mycket höga flöden, enligt SMHI, och det är framförallt nedre delarna av Lagan, genom Laholms kommun, som pekas ut som ett allvarligt hot för omkringliggande bostäder och marker.

Översvämningar i Halland

Klass 2-varningar är ovanliga och SMHI delar ut varningarna i snitt mellan var tionde och femtionde år.

Getinge

Än så länge är det mest enstaka larm om översvämningar i bostadshus som kommit till räddningstjänsten – bland annat i Mellbystrand och Göstorp i Laholms kommun, samt Tönnersa i Halmstad kommun.

Getinge, norr om Halmstad, har tidigare varit hårt utsatt av översvämningar. 2014 utfärdades katastrofläge. Sedan dess har kommunen byggt vallar mot Suseån-. Där befinner sig räddningstjänsten just nu på annandag jul för att vara beredd med pumpar om nivåerna blir kritiska.

– Än så länge är det inte akut läge, vi är mest där och förbereder, säger Peter Karlborg, vid räddningstjänstens ledningscentral i Halmstad.

Mer regn väntar

– Om vi skall lita på prognoserna så skall det komma mer regn fram till veckan som kan komma att ställa till det ordentligt fram till mitten av veckan, säger Andreas Karlsson, även han vid räddningstjänsten i Halmstad.

Under eftermiddagen på annandag jul har även räddningstjänsten i Falkenberg fått rycka ut till bostäder med vatten i källare och grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Halland

Mer i ämnet