En hund som undersöks av en veterinär. Till vänster en porträttbild av Eleonor Fredler, ordförande i Sveriges veterinärförbund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta veterinärer i Sverige har hört eller känner till en kollega som har tagit livet av sig” – hör Eleonor Fredler, ordförande för Sveriges Veterinärförbund, berätta mer i klippet. Foto: Privat, Emelie Skoog/SVT

Ny studie: Veterinärer som avlivar djur har allvarliga självmordstankar

Uppdaterad
Publicerad

Veterinärer är som yrkeskår överrepresenterad i självmordsstatistiken. En ny norsk studie visar på en koppling mellan självmordstankar och avlivning av djur.

– Jag tycker att det är ett väldigt skrämmande resultat, säger Eleonor Fredler, ordförande i Sveriges Veterinärförbund.

Starta videon för att höra mer om studiens resultat och vad Eleonor Fredler tror är orsakerna bakom att veterinärer mår dåligt.

Veterinären Jeanette Denton från Laholm upplever att många nya veterinärer kommer ut i yrket utan tillräcklig förberedelse för att klara svåra situationer.

I videon nedan berättar hon varför hon tycker att antagningsprocessen till veterinärutbildningen ska ses över.

En veterinär håller om en svart hund. De sitter i ett undersökningsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man avlivar ett djur och ser smärtan i djurägarens ögon, det känns”, säger veterinären Jeanette Denton. Foto: Klara Misgeld/SVT

Här finns hjälp & stöd att få

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.