• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maria Samuelsson avfallschef Kungsbacka vid återvinningsstation i Frillesås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad planen är för framtidens återvinning i din kommun – ”stor förändring för oss”, säger Kungsbackas avfallchef Maria Samuelsson. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Nya regler för avfall från nyår – kommuner får ansvar för återvinning

Publicerad

Vid årsskiftet tar kommunerna över ansvaret för återvinning. Men det är bara första steget mot att att det ska finnas källsortering vid alla bostäder inom tre år. Kungsbacka är enda kommunen i Halland som inte har ett inriktningsbeslut om hur det ska gå till.

Regeringen har beslutat att det ska bli enklare för hushåll att sortera sitt förpackningsavfall. 1 januari 2024 börjar en ny avfallslag att gälla.

Men det är inte förrän 2027 som vanliga invånare kommer märka någon större skillnad.

Då måste kommunen erbjuda möjligheter för boende att sortera och lämna vanligt förekommande förpackningar i anslutning till den egna bostaden. Insamlingen ska dessutom vara gratis för hushållen.

Tillverkare ersätter kommunen

De kostnader som insamlingen innebär för kommunen ska tillverkare av förpackningar bekosta.

Till och med 31 december 2023 har dessa producenter också ansvaret för insamlingen vid återvinningstationerna genom bolaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI.

Nu ska de istället ersätta kommunerna för material som samlas in för återvinning.

Plastsortering

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flera steg kommer nya krav på återvinning fram till 2027 efter ett regeringsbeslut. I klippet ser du några av förändringarna och när de börjar gälla. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.