Man i orange mössa och blå jacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför dopaminfasta? Så resonerar terapeuten Patrik Wincent. Foto: SVT/Stina Johansson

Patrik Wincent dopaminfastar i stugan i Varberg: ”Mina skärmar ska inte ha kontroll över mig”

Uppdaterad
Publicerad

Att under en period minska de snabba kickarna från bland annat sociala medier, nätshopping, socker och alkohol för att må bättre. Det är något som terapeuten Patrik Wincent förespråkar. Själv åker han till sin stuga i Varbergs inland – för att öva på rastlöshet och ha lite tråkigt.

Patrik Wincent har nyligen skrivit en bok om dopaminfasta och beskriver metoden som en detox för att under en begränsad tid bryta dåliga vanor.

– Ofta tror man att man ska ta bort alla de sakerna och bara isolera sig i sitt hem, stirra in i en vägg och äta en torr knäckemacka, men det är inte det vi ska göra, säger Patrik Wincent.

I klippet berättar han om varför han åker till sin stuga i Halland och dopaminfastar.

Fungerar dopaminfasta verkligen?

Dopamin är ett signalämne i hjärnan inblandat i olika processer – bland annat belöning, motivation, inlärning, minne och motorik.

Sara af Bjerkén, läkare i neurologi, menar att metoden kan vara bra för att bryta ett problematiskt beteende, men tycker också att begreppet dopaminfasta är missvisande.

– Att i verklig mening kunna fasta från dopamin är inte möjligt, eftersom vi använder dopamin till allt möjligt, säger Sara af Bjerkén till SVT Nyheter Västerbotten.

Testa en veckas dopaminfasta

Impulskontroll är inte ett problem för alla, menar Patrik Wincent.

Men han tycker att de som känner att de har en problematik kan testa att dopaminfasta, under exempelvis en vecka, för att utforska vad som sker och upptäcka om det är något i det egna beteendet som kan förändras.

Se Patrik Wincents fyra tips för att klara dopaminfastan:

mobil godis vin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan dopaminfasta gå till? Här listar terapeuten Patrik Wincent fyra steg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.