Märta Lycken, utvecklingschef och Ivan Stipic, förvaltningschef,  båda i Kungabacka kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi såg ett behov av att på ett bättre sätt förstå våra brukare”, säger Ivan Stipic, chef för individ- och familjeomsorg i Kungsbacka kommun, här tillsammans med Märta Lycken, utvecklingschef. Foto: Klara Misgeld/SVT

Peer support – en ögonöppnare för personalen i Kungsbacka kommun

Publicerad

Kungsbacka är den första kommunen i Halland som satsar på stödfunktionen peer support inom psykisk ohälsa. Sedan i somras finns två tjänster inom omsorgen – och resultaten är goda, enligt kommunen.

– Det är en resa för oss som organisation i att på ett djupare plan förstå våra brukares behov, säger Ivan Stipic, förvaltningschef för individ och familjeomsorg.

Starta klippet där förvaltningschef Ivan Stipic berättar om varför satsningen behövs.

Förutom arbetet direkt med brukarna har peer supportrarna Jessica Wulff, och Nathalie Björkebro Rydfjäll, också fungerar som en bro mellan brukarna och resten av personalen, säger Ivan Stipic.

Ögonöppnare för personalen

– Vi ser och förstår inte allt. Våra peer supporters har varit väldigt ärliga när de sett att verksamheten inte fungerat, säger Ivan Stipic.

Nu är avsikten enligt Ivan Stipic att fortsätta och se hur man kan utveckla verksamheten med peer supporters. Även inom Region Halland finns sedan ett halvår två peer supporters inom rättspsykiatrin.

Satsningen är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun och samarbetsorganisationen NSPH, Nationell samverkan för psykisk hälsa.

Möt peer supportrarna Nathalie Björkebro Rydfjäll och Jessica Wulff.

Två personer sitter på en soffa och samtalar, med konstverk hängande på väggen i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som lider av psykisk ohälsa är också människor” – Jessica Wulff menar att peer supporters kan spela en viktig roll i att föra fram brukares perspektiv. Foto: Klara Misgeld/SVT

Vad är peer support?

PEER står i Sverige för personlig egenerfaren resurs.

Det är en ny yrkesroll där personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa utbildas. Idag finns runt 100 peer supporters i landet, de flesta inom psykiatrin men även på kommunala boenden och i skolor.

Nationell Samverkan för psykisk hälsa, NSPH, är de som tagit fram modellen för peer support i Sverige och som utbildar peer supporters. Sedan tidigare finns konceptet i bland annat USA, Holland och Nya Zeeland.

Källa: NSPH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.