Illustration av hur en tonåring sprang från personal på HVB-hem i Kungsbacka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur blev tonåringen del av den stora våldsvågsutredningen? Följ hans resa från HVB i Kungsbacka till Stockholm, i klippet. Foto: SVT Design

Pojke avvek från HVB-hem i Kungsbacka – misstänks för morduppdrag i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

När ungdomar från HVB-hemmet besökte butiker i centrala Kungsbacka passar den tonårige pojken på att fly. Ett drygt dygn senare skjuts en man i Stockholm och pojken blir misstänkt. Så gick det till när pojken rymde från HVB-personalen i Kungsbacka.

I klippet ovan förklarar SVT:s reporter hur rymningen ska ha gått till.

Tonåringen, som vid tillfället var under 15 år, och som är uppväxt i Dalarna, misstänks för grovt vapenbrott, mordbrand och försök till mord i Åkersberga i Stockholm i september 2023.

På grund av sin ålder kan han inte dömas för brotten, men åklagaren har väckt så kallad bevistalan för att få skuldfrågan avgjord i domstol.

Orsakade livshotande skador

Brottsoffret, en man i 60-årsåldern, fick livshotande skador men överlevde. Enligt utredningen ska han ha förväxlats med den egentliga måltavlan som skrivit sig på samma adress utan hans vetskap.

Ytterligare sju personer är misstänkta och åtalade för koppling till skottlossningen. Dessa misstänks även för ett mord i Jordbro.

Pojken både förnekar och erkänner

Tonåringens advokat Hanna Larsson Rampe skriver i mejl till SVT att pojkens inställning till brotten varierar:

– Han erkänner till viss del gärningarna och i andra delar förnekar han.

Humana: Ovanligt att ungdomar avviker

Humana som driver HVB-hemmet i Kungsbacka kommenterar inte det enskilda fallet och ställer inte upp på filmad intervju.

Men regionchefen Johanna Liljander menar att det hör till ovanligheterna att ungdomar avviker från HVB-hemmen.

– Det är ju så klart jättetråkigt när ungdomar befinner sig i en negativ utveckling. Det är ju en verkligt liten del som ägnar sig åt kriminella handlingar, det är viktigt att ha med sig, Varje individ har en handlingsplan, säger Humanas regionchef Johanna Liljander.

”Inom en halvtimme brukar de vara tillbaka”

Hur har handlingsplanen sett ut för den här ungdomen, i samband med att han sprang ifrån personalen?

– Jag vill inte gå in i detaljerna, men det handlar om att motivera ungdomen. Inom en halvtimme brukar de vara tillbaka, säger Johanna Liljander.

Polisen kallar pojkens flykt för en rymning. Det gör även pojkens mamma i polisförhör. Men Humana kallar det inte för en rymning.

– Det heter att de avviker. Det är ju en öppen vårdform. De är inte på något sätt inlåsta, säger Johanna Liljander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.