Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger Ohlsson, chef över Halmstadpolisens enhet för sexualbrott och brott i nära relationer. Foto: SVT

Polischefen: ”Vi ska ha ett Barnahus”

Uppdaterad
Publicerad

Halland är den enda regionen i landets södra delar som inte har en Barnahus-satsning för att underlätta samverkan vid polisutredningar som rör barn. När barnkonventionen blir lag i januari 2020 är det hög tid för en förändring, menar Inger Ohlsson, chef över Halmstadpolisens enhet för sexualbrott och brott i nära relationer.

Det finns stora fördelar med ett Barnahus menar Inger Ohlsson. Hon får stöd i en nationell utredning som Barnafrid nyligen gjorde på uppdrag av regeringen. Där konstateras att: ”Barnahusen har kommit att innebära förbättringar för barn som utsatts för våld och andra övergrepp”.

Barnet ska inte slussas runt

Tanken med Barnahus är att barnet ska få berätta sin historia på en barnvänlig plats och inte slussas runt mellan olika myndigheter och upprepa sin historia för flera personer. Inger Ohlsson vill ha en samordnare och en lokal där alla samlas och har förutsättningar att utöva sitt yrke.

– Det är en framgångsfaktor för att kunna lagföra mer. Vi försöker skapa mini-Barnahus här på stationen. Men vi har ingen chans att ta emot en läkare som utför undersökningar här. BUP är aldrig med och ibland inte heller socialtjänst eftersom de är underbemannade, säger Inger Ohlsson.

Frågan om Barnahus har funnits länge

Halland är den enda regionen i södra delarna av landet där ingen av kommunerna är knuten till ett Barnahus. Men frågan diskuterades redan för tio år sedan.

– Man har valt, enat, både från polis, kommuner och region att inte samla oss i ett Barnahus. Men vi gör nu en kartläggning i Halland för att sedan diskutera om vi behöver samla oss på ett annat sätt, för att jobba bättre med våra samlade resurser, säger Mikaela Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Men när kartläggningen blir klar för politikerna att ta ställning till är oklart. Om frågan om Barnahus kommer upp på bordet igen finns det som tidigare en rad saker att diskutera.

–  Det är en stor fråga som också involverar polisen, våra sex kommuner och hälso- och sjukvård. Men jag tänker att det viktigaste är att det finns personal och team runt barnen, säger Mikaela Waltersson (M).

Inger Ohlsson menar att behovet av ett Barnahus finns redan nu. Mer om det i klippet ovan.

Barnahus

I mars 2019 ingick 222 av Sveriges 290 kommuner i upptagningsområdet för något av landets Barnahus.

Enligt de nationella riktlinjerna för Barnahus ska barnets bästa ska vara i fokus under processen. Barnet ska vara informerat om åtgärder som berör honom eller henne samt ges tillfälle att uttrycka sin uppfattning och åsikter i den utsträckning och på det sätt hans eller hennes mognad medger.

Källa: Barnafrid Nationellt kunskapscentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.