Arkivbild Foto: TT

Polisen satsar på kriminalteknik i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

I polismyndighetens nya satsning etableras Nationellt forensiskt centrum, NFC, på ytterligare åtta orter. Halmstad är en av dem.

Vid NFC:s laboratorier utförs kriminaltekniska undersökningar av spår som samlats in från brottsplatser. Det kan handla om allt från fingeravtryck till provskjutningar av vapen. NFC finns idag i fyra städer – Stockholm, Malmö, Göteborg och huvudkontoret i Linköping.

Åtta nya orter

Polisens satsning på nya laboratorier ska ske successivt fram till mars 2020 och då ska NFC även finnas i Borås, Halmstad, Kristianstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Växjö och Örebro.

– Utgångspunkten för val av ort har varit var brotten som genererar mest teknisk bevisning anmäls och var polisregionerna ansett placering vara lämpligt, säger Helena Trolläng, chef för NFC, i ett pressmeddelande.

Satsningen innebär även ökad bemanning och rekrytering har redan påbörjats.

– Syftet är att vi ska höja nivån och bli ännu bättre på våra arbetsuppgifter. Forensiken är viktig för att vi ska lyckas med utredningsverksamheten, säger Helena Trolläng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.