Resenärer som går framför Landvetter flygplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ser ett mönster mellan de som drabbats av inbrott och parkerat sina bilar på flygplatsens långtidsparkering. Foto: SVT

Polisens varning: Inbrottstjuvar spanar efter resenärer på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

När polisen kartlagt den senaste tidens villainbrott har de hittat ett mönster: Flera av dem har haft sina bilar på Landvetters långtidsparkering.

– Vi tror att det är organiserade kriminella som spanat på flygplatsen, och med hjälp av registreringsnumret fått fram adresser till människor som är bortresta, säger Urban Svahn, kriminalkommissarie i region Väst.

Totalt rör det sig om ett 30-tal bostadsinbrott i västra och östra Sverige. Polisens forensiker har kunnat se att de drabbade har varit iväg på semester med bilarna parkerade på Landvetter, och inte upptäckt inbrottet förrän de kommit hem.

– Vi vill att allmänheten ska ha kännedom om det här och vidta de åtgärder de kan, säger Urban Svahn.

Swedavia: Intensifierar bevakningen

Polisen har varit i kontakt med Swedavia som äger, driver och utvecklar flygplatser i Sverige. Swedavia säger att de intensifierat bevakningen av parkeringarna på området vid Landvetter flygplats.

– Vi är medvetna om det här och vi samarbetar med polisen. Vi strävar efter att ha trygga miljöer för våra resenärer, säger Peter Wärring, pressansvarig.

– Samtliga av våra parkeringsytor har vakter dygnet runt alla dagar i veckan, säger Peter Wärring.

Vad kan man själv göra innan man åker på semester? I klippet berättar kriminalkommissarie Urban Svahn vad du bör tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.