Två personer deltar i ett möte vid ett bord. Den ena har en laptop framför sig med en grön och svart skärm som visar texten ”Bruka Halland”. I bakgrunden syns en blå vägg och en växt. Atmosfären verkar avslappnad och professionell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver titta på de resurser vi har” Projektet Bruka Halland startade i början av året och ser stora potential med återbruk inom byggbranschen. Foto: Casper Sewerin/SVT

Projektet Bruka Halland ska öka kunskapen om återbruk inom byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

13,6 miljoner ton – så mycket avfall genererade byggbranschen 2022, enligt statistik från Naturvårdsverket. Och för lite av det materialet återbrukas, menar återbrukssatsningen Bruka Halland.

– Det är skrämmande siffror. Här finns en potential i att börja använda material mer och inte se de som avfall utan som produkter, säger Kajsa Urge, projektledare.

Exakt hur mycket av byggmaterialet som återbrukas finns det i dagsläget inget verktyg för att mäta. Naturvårdsverket har däremot gett en uppskattning att 6 200 ton byggprodukter återanvändes genom de största återbruksaktörerna 2021.

Samlar kompetens i Halland

Bruka Halland är ett projekt som ska samla och sprida kunskap om återbruk mellan företag och kommuner. Projektet finansieras av Europeiska regionalfonden genom Tillväxtverket och Region Halland.

– Det är inte bara ett företag som håller nyckeln till hela förändringen. Vi måste samverka, säger Kajsa Urge.

Ny studie: ”Stora klimatvinster”

Projektet har även varit med i en studie som kommer publiceras vid årsskiftet och som handlar om fördelarna med återbruk.

– Hittills har vi kommit fram till att man måste börja tänka annorlunda när vi bygger nytt. Kan vi spara stomme och bottenplatta så får vi otroligt stora klimatvinster.

En person i en gul skyddsväst och hjälm håller i en murbräcka, stående vid en byggarbetsplats med en betongstruktur i bakgrunden. Dagen är solig och construction miljön är tydlig. Paul Dexell berättar mer om varför de nu kräver att byggmaterial återbrukas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gör ont när man ser vad som slängs i containern” i klippet berättar Paul Dexell mer om varför Kungsbacka kommunen nu kräver återbruk vid rivning. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.