En person i en gul skyddsväst och hjälm håller i en murbräcka, stående vid en byggarbetsplats med en betongstruktur i bakgrunden. Dagen är solig och construction miljön är tydlig. Paul Dexell berättar mer om varför de nu kräver att byggmaterial återbrukas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gör ont när man ser vad som slängs i containern” i klippet berättar Paul Dexell mer om varför Kungsbacka kommunen nu kräver återbruk vid rivning. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så ska Kungsbacka kommun minska på byggavfallen

Uppdaterad
Publicerad

När två kvarter i Kungsbacka rivs ställer kommunen krav på att byggmaterialet ska återbrukas för att minska på avfallen och spara på resurserna.

– Det går inte bara att köpa, köpa, köpa och slänga, slänga, slänga, vi har ett större ansvar än så, säger Paul Dexell, projektledare på Kungsbacka kommun och ansvarig för rivningen av kvarteret Gjutaren.

Byggbranschen är en av de branscher som genererar mest avfall årligen i Sverige. Naturvårdsverkets senaste statistik visar att byggbranschen genererade 13,6 miljoner ton avfall 2022 och står för 40 procent av Sveriges totala avfall.

Det finns i dagsläget inget säkert sätt att ta fram exakta siffror för hur mycket av det som slängs som faktiskt återbrukas, men 2021 uppskattade Naturvårdsverket att 6 200 ton byggprodukter återanvändes genom de största aktörerna. Nu vill Kungsbacka kommun öka den andelen.

Tre frågor om hur Sverige kan bli bättre på återbruk av byggmaterial

En mobiltelefon är placerad mellan två metallstänger med en bakgrund som visar en landskapsvy vid solnedgång. Mobilskärmen visar en person i blåt tröja, omgiven av en oskarp, urban miljö. Bilderna och omgivningen ger en känsla av modern kommunikation i en industriell setting.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Politiska styrmedel som ställer krav och att branschen tar sitt ansvar” så ska Sverige bli bättre på att återbruka, säger Johanna Andersson, senior projektledare på IVL, Svenska miljöinstitutet, i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.