Kungsbacka kommun vädjar till invånarna att sluta spola ner exempelvis våtservetter. Foto: Kungsbacka kommun

Propp på fem ton satte stopp i avloppet

Uppdaterad
Publicerad

Fem ton. Så mycket vägde en avloppsklump som Kungsbacka kommun fick rycka ut för att suga upp i förra veckan.

Nu vädjar kommunen till invånarna: sluta spola ner våtservetter och annat i toaletterna.

Det blev stora rubriker i fjol när renhållningsarbetarna i London kämpade med en gigantisk fettklump som upptäckts i de östra delarna av stadens kloaksystem. Det tog nio veckor att få bort proppen, som var 250 meter lång och 130 ton tung.

Riktigt så illa har det inte blivit i Kungsbacka ännu. Men invånarnas ovana att spola ner lite vad som helst i sina toaletter är ett stort problem ändå.

Propp på fem ton

I fredags ryckte kommunen ut för att ta bort en propp på fem ton från en av pumpstationerna, vilket även P4 Halland rapporterat om.

– Det är inte jämförbart med London riktigt, den klumpen var ju huvudsakligen fett, säger Maurice Bourne, som är enhetschef för avloppsreningen i Kungsbacka, till TT.

– Problemet vi har är att folk spolar ner så mycket annat än toapapper. Det kan vara våtservetter, tamponger, tops och allt möjligt.

Försvinner inte

För det är ju inte så att det som du spolar ner i toaletten bara försvinner, poängterar Maurice Bourne. I stället går det till avloppsledningarna och via en serie av pumpstationer så småningom till reningsverket.

I bästa fall. I värsta fall bygger det du spolat ner bara på en propp av tidigare nedspolat avfall.

Känsliga varnas

Den senaste proppen i en av pumpstationerna fick Kungsbacka kommun att publicera bilder och en vädjan på sin hemsida, med tillägget ”känsliga tittare varnas”.

Utöver ett brev som redan skickats ut till hushållen i de värst drabbade områdena kommer kommunen även att komplettera med en påminnelse via SMS.

– Vi fick suga upp en kaka på ungefär fem ton. Det är ett väldigt tråkigt utnyttjande av våra resurser kan jag tycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.