En dator som har en kvinna med på ett videosamtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårare att upptäcka flickorna” – starta klippet för att höra Maria Bühler, leg. psykolog, berätta om varför hon anser att det finns risk att flickor missas av sjukvården. Foto: Ella Persson/SVT

Psykologen om autism hos flickor: ”Svårare att upptäcka”

Uppdaterad
Publicerad

Malin och Williams dotter nekades en fördjupad NPF-utredning av region Halland, som hänvisade till att det redan gjorts en utredning av flickan. Nu menar psykologen Maria Bühler, att det finns risk för att just flickor missas av sjukvården när det gäller autismdiagnoser.

– För pojkar på gruppnivå är det lättare att identifiera de autistiska markörerna, säger Maria Bühler.

Maria Bühler är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi och neuropsykologi. Hon driver även den privata klinik som föräldrarna Malin Janshagen och William Elfversson sökte sig till, men kan inte kommentera det enskilda fallet. Men enligt Bühler är flickor generellt sett duktiga på att dölja sina svårigheter och därmed kan sjukvården missa att ställa rätt diagnos.

”Det är enormt krävande”

SVT har tidigare träffat Malin och William i Varberg och deras dotter där region Halland nekade till att göra en fördjupad NPF-utredning. När föräldrarna inte upplevde någon förbättring med den behandling regionen erbjöd så sökte de sig till en privat klinik, för en utredning som de själva bekostade. Den utredningen fastställde en autismdiagnos hos dottern.

– Det är enormt krävande och nedbrytande, säger pappan William Elfversson.

Här nedan berättar föräldrarna om kampen för en utredning för dottern:

Tre personer sitter på en gräsmatta, en kvinna, en man och ett barn, som har ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är enorm krävande och nedbrytande” – säger pappan William Elfversson. Starta klippet för att höra om familjens kamp till dotterns diagnos. Foto: Ella Persson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.