Psykologen Aslak Iversen pratar om situationer då vi är extra utsatta att känna ensamhet. Foto: Privat/TT

Psykologen: ”Stora livsomställningar ökar risken för ensamhet”

Publicerad

Byte av stad, skilsmässor och flytt hemifrån. Personer som befinner sig i övergångar mellan livssituationer är extra utsatta för att drabbas av ensamhetskänslor. Det upplevs som en utmaning att lära känna nya vänner, men för att lyckas måste man våga ta initiativ. Det menar Aslak Iversen, verksamhetschef för den vuxenpsykiatriska öppenvården i Region Halland.

Känslan av att vara en del av ett större socialt sammanhang och att höra till är viktigt för många människor. Men det är inte alltid helt lätt att skapa, särskilt i samband med stora omställningar då tryggheten i tidigare sociala kontakter ibland försvinner.

– Människor kan ibland underskatta storleken på en förändring. Deras bild av hur det kommer bli stämmer inte alltid överens med verkligheten. De möts av en helt ny miljö och mycket behöver då byggas upp. Stora omställningar ökar risken för ensamhet, säger Aslak Iversen.

Ha tolerans för känslan

Ensamhet finns ofta med i patienters berättelser inom psykiatrin. Samtidigt är det en vanlig känsla som är en del av det mänskliga. Enligt Aslak Iversen är det viktigt att också kunna stå ut med känslan av att ibland känna sig ensam.

– Den toleransen skapar en bra utgångspunkt för att hitta rätt tillfälle. Att träffa nya vänner är en utmaning som kräver ansträngning och tid. Man behöver skapa tillit, lära känna varandra på djupet plus att ha någonting att samlas runt och bygga upp vänskapen på, säger han.

Vidare tror Aslak Iversen att människor ibland överskattar andra personers sociala liv, det vill säga att de flesta redan har så pass välfungerande samspel att de inte är intresserade av nya vänskaper. Det är ett misstag. Därför är det viktigt att våga chansa.

”Våga bli avvisad”

SVT Nyheter Halland har tidigare träffat Michael Ramberg som flyttade från Karlstad till Varberg. Han visste inte hur han skulle få nya kompisar och testade att annonsera ut en gratis fikastund på sociala medier. Det intresse som uppstod ledde till att han sen startade en Facebook-grupp med målet att samla folk i närområdet.

– Jag tycker det är kreativt och bra. Ett sånt här initiativ är väl värt ett försök. Det kan leda till många fina resultat. I slutändan handlar det om att våga ta risken att bli avvisad. Annars kommer ingenting hända, säger Aslak Iversen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.