Magnus Wijk, räddningschef i Halmstads kommun, om varför räddningstjänsten söker dispans för EU:s arbetstidsdirektiv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du räddningschef Magnus Wijk om vad det EU:s arbetstidsdirektiv kan ge för konsekvenser för räddningstjänsten. Foto: Viktor Fridén/SVT

Räddningstjänsten i Halmstad begär dispens från EU-direktiv om dygnsvila

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya direktiv om elva timmars dygnsvila har fått kritik från flera olika håll. Räddningstjänsten i Halmstad begär nu att få ett års dispens från och med att man omfattas av de nya direktiven från 1 februari.

Totalt tolv offentliga arbetsgivare, bland annat kommunala bolag och regioner, har hittills sökt dispens hos Arbetstidsnämnden, som ska behandla ärendena i december.

Magnus Wijk, räddningschef i Halmstads kommun, menar att hela räddningstjänsten är mycket nöjd med schemat man har i dag, samtidigt som det nya direktivet försvårar det för dem.

– Ett exempel är att vi i dag har vattendykning i vår organisation. Under sommartid, när vi har personal på semester, kan det vara så att vi inte kan besätta dykbilen och inte kan åka på ett dyklarm, utan det får komma från en annan kommun istället.

Att täcka upp luckorna genom att ta in mer personal är enklare sagt än gjort. Dels behöver de få pengar från kommunen, dels behöver personalen ha rätt kompetens.

– Att bara anställa folk och sätta dem i våra bilar är ingen lösning, utan vi behöver rent krasst rätt specialistkompetens. Det är nästan en omöjlig uppgift i dagsläget, säger Magnus Wijk.

Facket kritiskt

Roger Filipsson, brandman och arbetsplatsombud på räddningstjänsten i Halmstad, är också kritisk till schemaförändringen.

– En av anledningarna till att man går in i den här branschen har oftast varit schemat. Vi har inte så bra betalt, men vi har ett väldigt fördelaktigt schema. Nu jobbar vi 42-timmarsveckor, och man behöver inte vara matematiker för att förstå att det kommer bli svårt med det nya direktivet, säger han.

Nu ska Halmstads kommun se över räddningstjänstens dispensansökan innan den skickas vidare till Arbetstidsnämnden.

I klippet: Hör vad de nya direktiven kan ge för konsekvenser för räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.