Foto: SVT

Receptet mot utbrändhet bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Psykolog förespråkar aktiviteter utanför skolan. Se intevjun från direktsändningen i Aktuellt.

Peter Währborg, psykolog och docent i kardiologi, och tidigare chef vid Institutet för Stressmedicin i Göteborg, menar att till exempel depressioner ökar, särskilt bland flickor.

– Den psykiska ohälsan har försämrats bland barn och unga under de senaste decennierna. Det råder det ingen tvekan om, säger han.

Utmattade skolungdomar

Vilka varningstecken ska man som förälder titta efter om man är orolig för att ens barn skulle kunna drabbas?

– Det kan vara svårt att skilja det ena från det andra när det gäller ohälsa hos barn och unga. Men naturligtvis trötthet, olust och ovilja att gå till skolan, bristande motivation, men också nedstämdhet och ännu värre, upplevelser av att man inte riktigt kan tillgodogöra sig kunskap och information, säger Peter Währborg.

Vad ska man göra om man upplever att det är på det sättet?

– I första hand ska man naturligtvis prata med barnet och den unge om vad det handlar om, för de här diagnoserna som vi svänger oss med som depression och utmattningssyndrom och så vidare, är väldigt överlappande. Och de här tillstånden kan vara väldigt snarlika. Och i en del fall ska man försöka söka profissionell hjälp, säger han.

Finns det något i vardagen som man kan göra på ett annorlunda sätt för att bryta mönster?

– Ja absolut. Och det är kanske just att bryta mönster. Något som man brukar kalla för vardagsrevidering ibland. Att man kanske ser över sin dagordning och ägnar mer tid åt återhämtning, fysisk aktivitet, att göra roliga saker – kort sagt planera för sin återhämtning och inte bara för skolgången eller sitt arbete som det ju faktiskt är för de allra flesta barn och unga, säger Peter Währborg.

Se hela intervjun i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utmattade skolungdomar

Mer i ämnet