Porträttfoto av kvinna. Kylskåpsmagneter som stavar dyslexi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningsköerna har inte alltid varit långa i Halland – det finns inte heller någon kapacitetsbrist inom Regionen. Ändå är köerna långa. Här förklarar Lovisa Månsson varför. Foto: SVT

Region Halland om köerna till dyslexiutredning: ”Diagnos inte avgörande för att få hjälp”

Publicerad

Trots att köerna för att få en dyslexiutredning i Halland ökat ser regionen inte några större risker med det. Man hänvisar till att hjälp finns för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter även utan en diagnos.

– Utredningen görs inte för att upptäcka svårigheter, det ska skolan redan ha gjort, menar Lovisa Månsson, verksamhetschef för logopedimottagningarna i Halland.

Det är effekterna av det fria vårdvalet som gjort att köerna ökat för att få göra en språkutredning i Halland.

– Ungefär hälften av alla de remisser som kommer in till oss är från andra län, säger Lovisa Månsson.

Utreder tidigast i årskurs fem

Trots att det finns nationella kliniska riktlinjer som säger att en dyslexiutredning kan göras så tidigt som under vårterminen i årskurs två så har Region Halland valt att erbjuda utredningar tidigast årskurs fem.

I klippet ovan berättar Lovisa Månsson om anledningen till det och om hur de långa köerna har uppstått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.