Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Halland, har en annan uppfattning än Konkurrensverket om upphandlingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bedömer inte att vi har gjort fel”, säger Martin Engström på Region Halland. Hör hans syn på de kritiserade avtalen i klippet. Foto: SVT

Region Halland om upphandlingen: Vi har gjort rätt

Uppdaterad
Publicerad

Regionens upphandling av vårdinformationssystemet Cosmic har fått Konkurrensverket att reagera. Myndigheten anser att de tilläggsavtal som skrivits bryter mot lagen om offentlig upphandling och kan resultera i miljoner i skadestånd. Men Region Halland anser att det har gått rätt till.

Tillsammans med åtta andra regioner utlyste Region Halland 2016 en upphandling av ett nytt journalsystem. Det vinnande budet blev företaget Cambios system Cosmic.

Men tre år senare visade det sig att företaget inte kunde leverera systemet inom den avtalade tidsperioden. I stället för att begära vite från företaget valde regionerna att ge nya förutsättningar för leveransen.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Konkurrensverket kritiska

Tilläggsavtal skrevs i stället. Konkurrensverket menar att det nu blir orättvist mot de övriga företag som tidigare försökt vinna upphandlingen. Detta för att de inte hade kännedom om att de kunde fått längre tid på sig än vad som först angavs.

I klippet hör du varför Region Halland trots kritiken anser att de har gjort rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet