Sverige och vinodling brukar inte förknippas med varandra. Men det finns faktiskt över 200 vinodlingar i Sverige. I slutet av 2017 var 76 företag registrerade som vingårdar. De flesta ligger i Skåne, följt av Västra Sverige, samt Öland och Gotland. Föreningen Svenskt Vin räknar med att de svenska årliga skördarna i Sverige producerar 60 000 liter vin.
Rekordskördar efter sommarens torka
År 2016 blev ett riktig bra år för de svenska vinproducenterna – men i år har skördarna blivit större än någonsin, på grund av den ihärdiga torkan. Den varma våren och sommaren innebar att det blev en riklig och väldigt tidig blomning, vilket i sin tur bäddade för stora mängder druvor på gårdarna runt om i Sverige.
– Det kunde man aldrig tro att de finns de som kunde skörda i augusti. Tidigare har vi skördat i slutet av september eller början av oktober, säger Sveneric Svensson, ordförande i Föreningen Svenskt vin.
Driver en försöksodling
Sveneric Svensson driver också en försöksodling i Väröbacka i Varbergs kommun. På vingården odlar de olika slags druvor, för att vidareutveckla hur man bäst gör vin i Sverige. Vanligast är att odla gröna druvor, vilket blir till vitt vin. I slutet av september var det dags att skörda de blå druvorna, som blir till rött vin.
Se och hör Sveneric Svensson berätta om årets skörd och framtiden för svenskt rödvin.
Sverige som vinland
Sverige är ett mycket ungt vinland. Det är först de tio senaste åren som svenska viner har varit kommersiellt tillgängliga. Vanliga druvsorter är den gröna druvan Solaris som blir till ett vitt vin, de två blåa druvorna Rondo och Cabernet Cortis som passar som rött vin och rosé, samt Seyval Blanc och Mertzling som blir till mousserande vin.
Vinodling i Sverige sen 6 000 år tillbaka
För 6 000 år sedan, under tidigt stenålder så spreds jordbruket i Sverige. Jägare och samlare blev jordbrukare och vindruvor odlades. Under denna tid var det också ett två till tre grader varmare klimat än det är i dag, vilket passade druvorna bättre. Det har också funnits vinodlingar i Stockholm och på Skånska kloster under 1600-talets början.
Källa: svensktvin.se