Foto: Firas Razak

Svenska viner går mot rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har ställt till det för många i samhället men vinodlarna är positiva och hoppas på en rekordskörd.

Lotta Nordmark är forskare och hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet och hon menar att värmen gjort att vindruvorna vuxit snabbare än någonsin tidigare.

– Vi kommer förhoppningsvis få ett fantastiskt vinår så ska man komma ihåg något om svenska viner så är det 2018.

– Vinrankorna har djupa rötter som når ner till vatten och därför slokar inte vinrankorna i värmen säger hon och lyfter ett grönt blad som enligt henne ger druvorna en bra sockernivå.

Foto: Kenneth Sundin

Lite mer försiktigt positiv är Murat Sofrakis som med fru startade en vingård i Klagshamn för 17 år sedan och som på en yta motsvarande två fotbollsplaner producerar uppåt 7000 flaskor med hård kontroll av varje druva som plockas. Och nåde den som släpper igenom en dålig sådan.

– Då får den som gör det äta upp den och det här köper alla så det här är inga konstigheter, säger Murat Sofrakis.

Svenska viner ”friska torra med hög arom”

Men det väcker en del munterhet när han berättar detta för besökande deltagare på en internationell konferens som handlar om vinodling i kallare klimat. På konferensen deltar vinodlare från hela världen där klimatet motsvarar det på nordliga breddgrader som exempelvis i Minnesota, USA.

– Fast de tycker inte att vi har det särskilt kallt, igår kväll berättade någon att de har 30 minusgrader på vintern, säger Murat Sofrakis.

20 procent av hans skörd blir rött eller rosévin och 80 procent vitt vin vilket enligt Lotta Nordmark är typiskt svenskt.

– Våra viner är friska, torra med hög arom.

Och hon ser en särskild framtid för mousserande vita viner.

Foto: Firas Razak

Utvecklingen av svenska viner har gått mycket snabbt och idag finns 130 vinodlare varav de flesta finns i Skåne. Och kvaliteten kan väl mäta sig med kontinentens enligt Murat Sofrakis.

– Jo kvaliteten finns absolut, men kvantiteten kan de le lite åt.

Och Lotta Nordmark menar att vi måste öka vår självinsikt.

– Vi måste erkänna i dag att Sverige är ett vinland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vin

Mer i ämnet