Anders Thornberg på Halmstads slott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att byta ledare ibland” – se hur Anders Thornberg, mest känd för hallänningarna som rikspolischef, svarar på frågan om varför han lämnar posten och Polismyndigheten. Foto: Rebecka Block/SVT

Rikspolischef Anders Thornberg blir Hallands nya landshövding

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischef Anders Thornberg avgår – efter 43 år inom polisen och Säkerhetspolisen lämnar han myndigheten och blir landshövding i Halland. Beslutet har inget att göra med den kritik han fått utstå som högste chef inom polisen, enligt Thornberg.

– Jag är överens med regeringen och justitieministern, säger han.

Starta klippet för att se intervjun med den tillträdande landshövdingen i Halland.

Från och med 1 december avgår alltså Anders Thornberg som rikspolischef och tar över titeln som landshövding i Halland efter Brittis Benzler. Beskedet kom i samband med att civilminister Erik Slottner (KD) presenterade nyheten på Halmstads slott under fredagen.

– Det känns roligt och viktigt att återvända till min hemstad och hemlän, säger Anders Thornberg.

Slottner (KD): ”En mycket erfaren myndighetschef”

Sedan 2018 har Anders Thornberg varit rikspolischef.

– Anders Thornberg är en mycket erfaren myndighetschef. Hans erfarenheter som rikspolischef och tidigare säkerhetspolischef kommer att vara en tillgång för länsstyrelserna i återuppbyggnaden av det civila försvaret och för invånarna i Hallands län, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Anders Thornberg är född 1959 i Halland. Thornberg arbetade på Säkerhetspolisen 1986–2018. Han har varit kommunikationsdirektör, operativ chef, biträdande generaldirektör och säkerhetspolischef tidigare.

tre bilder på rikspolischef Anders Thornberg som jobbat i olika roller under sin 43 år långa karriär inom polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.