– Jag tror att det kan vara ganska tufft att leva som kvinna på Spenshult, man är utsatt på många sätt, säger Mikaela Westerberg, integrationskoordinator Röda Korset Halmstad.
Röda Korset är en av flera organisationer som regelbundet håller i aktiviteter och stöttar på olika vis på Spenshults asylboende och från organisationens sida känner man igen den otrygghet som flera kvinnor upplever.
Två på 500 personer
Lösningen, enligt Röda Korset, kan vara mer synlig personal. I nuläget har Migrationsverket två anställda som rör sig i de allmänna lokalerna under kontorstid, det finns även personal i receptionen.
Utöver det finns ett bevakningsbolag anlitat och olika organisationer som ordnar aktiviteter. Men för ett boende med runt 500 platser kan det behövas mer, enligt Röda Korset.
Ser flera orsaker
I klippet ovan berättar Mikaela Westerberg om hur hon ser flera orsaker; viss förekomst av alkohol och droger, att kvinnor ofta drabbas när män lever i utsatthet och att vilka könsnormer som en del av männen på boendet har växt upp med påverkar dem.