På julaftonsnatten och nyårsnatten finns det magiska krafter omkring oss. Det var i alla fall vad man trodde i det gamla bondesamhället på 1700- och 1800-talet.
Vissa av myterna hängde även kvar ända till mitten av 1900-talet berättar Christina Andersson-Wiking, förste antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg.
– Det handlade ofta om det vi människor är som mest oroliga för: död, kärlek och lycka, säger hon.
Under nyårsnatten försökte man spå det kommande året i olika tecken och hur man spenderade sin nyårsdag sades avgöra hela det kommande året.
Nig inför nymånen
En av sakerna som sades kunna spå ens framtid var en promenad runt kyrkan tre eller sju varv. Det första man möttes av sades bli ens framtid. Om det var ett nygift par – då skulle det bli giftermål det kommande året. Om det däremot var ett begravningståg – då väntade döden.
– En annan sak var att flickorna som skulle niga och fråga nymånen om vem som skulle bli deras make, säger Christina Andersson-Wiking.
Ge inte bort pengar
Något annat som man absolut inte skulle göra under nyårsnatten var att ge bort pengar eller att stressa.
– En sak jag tycker kan passa även för vår tid är att man inte skulle göra tråkiga saker, för då sades det att hela året skulle bli så. Om du stressar på nyårsnatten, då kommer du enligt folktron stressa hela året, berättar Christina Andersson-Wiking.
För att spå framtiden kunde man även försöka tolka smält bly eller tenn som man hällde ner i vatten och bildade en form. Sedan analyserade man den formen, om formen exempelvis var som ett kors sades det betyda död och om det såg ut som en blomma kunde det betyda giftermål.
När nyårsdagen kom var det även viktigt att inte ligga och dra sig och att komma ihåg att äta nyttigt. Annars trodde man att man skulle vara trött hela det kommande året.
Dagens nyårslöften
Idag lever inte särskilt många av dessa tankar kvar, men Christina Andersson-Wiking menar att nyårslöftena kan liknas med den gamla folktron.
– Man kan förundras över att folk var lättlurade, men vi är inte så olika. Man vill egentligen samma sak då som nu, att på olika sätt nå den där lyckan. Att få vara frisk och hitta kärlek. Det handlar i grunden om tro, säger hon men poängterar att dagens nyårslöften ofta även är mer handling än bara tro.