Svensk Handel har satt upp Bolagsupplysningen på sin varningslista, där det varnas för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.
Värst någonsin
Enligt Svensk Handel är Bolagsupplysningen värst någonsin i mängden klagomål.
– Det är ett enorm inflöde, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Det handlar om tusentals klagomål från svenska företagare. Per Geijers råd till företagare är att inte betala fakturorna.
– Känner man sig lurad när man får en faktura så ska man bestrida den. Man ska skicka in till den man fått fakturan ifrån att man bestrider och varför man bestrider, säger Per Geijer.
Kan bli tvistemål
Om man bestrider en faktura på rätt sätt så ska man enligt Svensk handel inte behöva vara orolig för inkasso och Kronofogden. Det som däremot kan hända, även om det är sällsynt, är att tvisten tas till tingsrätten. Enligt svensk handel behöver man som företagare inte heller vara speciellt orolig om det skulle hamna i rätten.
– När det gäller tingsrätt så är det så att om beloppet är ganska litet så finns det en regel som säger att då tar man sina egna rättegångskostnader. Som företagare behöver man inte ta till exempel Bolagsupplysningens rättegångskostnader. Skulle man förlora blir det inga kostnader, förutom att man får betala fakturan. Det är väldigt sällan som bluffbolagen som vi har på vår lista vinner i tingsrätten, säger Per Geijer.
Om det går så långt som till ett tvistemål i tingrätten råder Per Geijer företagare att ta hjälp av en intresseorganisation. Det handlar om att komma förberedd.
– Gör man sin hemläxa bör man kunna vinna de här ärendena, säger han.
Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat så har en åklagare valt att lägga ner ett hundratal polisanmälningar mot Bolagsupplysningen. Men på Svensk Handel tror man inte att den rättsprocessen påverkar utgången i eventuella tvistemål.
– Det är två skilda frågor, om det är ett brottsligt förfarande eller om Bolagsupplysningen har något avtal eller inte. Vi anser inte att frågorna hör ihop, säger Per Geijer.