– Vi har även flera fall i våra grannlän och det ökar risken för smittspridning, säger Christa Limburg Stirum.
Kvarka är en mycket smittsam luftvägsinfektion hos hästar orsakad av bakterier. Den anmälningspliktig och stall som har sjuka hästar måste isoleras under en längre tid vilket kan orsaka stor ekonomisk skada.
Till exempel för en ridskola som måste hålla stängd och för hästtävlingar som måste ställas in.
Misstankar om smitta mörkas
Det gör att misstanke om smitta idag allt för ofta mörkas enligt länsstyrelsen i Halland som tillsammans med SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, drar igång ett informationsprojekt med medel från EU.
Vid två stora informationsträffar i höst för hela hästbranschen i länet ska kunskap om smittan föras ut och information om vilka åtgärder som måste vidtas när smittan konstateras.
– Det finns en stor okunskap och rädsla kring kvarka men det går att minimera skadan av smittan om fler lär sig mer om sjukdomssymtomen och är noga med att vid minsta misstanke vidta försiktighetsåtgärder, säger länsveterinär Christa Limburg Stirum till SVT nyheter Halland.
”Alla måste hjälpas åt”
Det handlar om att hålla sjuka hästar isolerade hemma i stallet och att iaktta god hygien. Den sjuka hästen ska ha egen utrustning, exempelvis täcken med mera och skötas av en person som inte rör sig bland övriga hästar.
– Alla i branschen måste hjälpas åt att gemensamt ta ansvar för att få stopp på smittan, säger Christa Limburg Stirum.
Om projektet i Halland blir lyckat är planen att det genomförs även i övriga hästsverige.
Fakta: Kvarka
Kvarka är en luftrörsinfektion orsakad av bakterier. Inkubationstiden ligger på en vecka och hästen får feber, blir snorig och hostar. I svåra fall orsakar bakterien bölder i lymfkörtlarna och om smittan då sprids till de inre organen kan hästen kollapsa och dö.
Misstänkt fall av kvarka måste enligt lag anmälas till länsstyrelsens länsveterinär. Hästen måste inte vara diagnostiserad av veterinär, enbart misstanken ska anmälas.
Behandling består i första hand av vila och observation. Hästen kan få dropp för att öka motståndskraften mot bakterieinfektionen. Hästen kan behandlas med antibiotika men helst vill veterinärerna att sjukdomen ska läka ut
av sig själv eftersom bakterien annars kan kapslas in i hästkroppen och sjukdomen kan då bli kronisk.
Ett drabbat stall ska hållas isolerat minst 20 dagar efter att den sista hästen blivit feberfri.