Vattenbristen i södra Halland tvingar Laholmsbuktens VA att hitta nya metoder för att säkra dricksvattnet till sommaren. Foto: TT

Så ska kommunen lösa vattenbristen

Uppdaterad
Publicerad

Kan vatten från en sjö bättra på de historiskt låga grundvattennivåerna i södra Halland? Det menar Laholmsbuktens VA som nu vill testa en ny metod.

Grundvattennivåerna är som vi tidigare rapporterat om så låga i Halmstad och Laholm att kommunerna gått ut med bevattningsförbud.

Ett alternativ som har diskuterats för att lösa vattenbristen på lång sikt är att ta vatten från sjön Bolmen i Småland.

LÄS MER: Laholm och Halmstad kan få Bolmenvatten i kranarna

Lokala sjöar kan vara lösningen

Nu vill Laholmsbuktens VA testa en ny metod – att ta vatten från lokala sjöar.

– Vi behöver hitta ställen som vi kan använda för att fylla på våra grundvattentäkter, säger Mattias Leijon, VD på Laholmsbuktens VA.

Vad är det för sjöar ni tittar på som kan vara aktuella?

– Vi har redan sedan tidigare använt Torvsjön för att göra dricksvatten i Halmstads kommun. Vi hoppas att vi ska kunna ta vatten därifrån och fylla på åtminstone en av våra vattentäkter, säger han.

Behöver bygga vattenrör

Principen som LBVA vill prova går ut på att kommunen kommer behöva bygga en ledning. Vattnet från sjön pumpas genom ledningen, ner i täkten och där sker en naturlig rening av vattnet medan det sjunker ner i marken.

Detta gör man för att snabba på produceringen av grundvatten. Att bygga ett helt nytt reningsverk hade tagit allt för lång tid och kostat för mycket pengar, menar Mattias Leijon.

– Det här är en lösning som vi ser för att på sikt använda för att förstärka vår dricksvattenförsörjning generellt, säger han.

Är det här rentav en nödvändighet inför framtiden?

– Ja, jag vill se det på det sättet. Det är ett sätt för att säkra möjligheten för kommunerna att fortsätta växa, säger han.

Innan projektet kan påbörjas måste LBVA först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Lagen är tydlig och tilllåter inte till att blanda grundvattentäckter med sjövatten men Mattias Leijon hoppas att Länsstyrelsen kan göra ett undantag.

– Vi hoppas man kan se på hela lagtexten och tyda den på ett sätt som gör detta blir möjligt när omständigheterna ser ut som de gör, säger Mattias Leijon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.