• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skolministern om religiösa friskolor: ”Hårdare tillsyn”

Uppdaterad
Publicerad

Förbjud religiösa friskolor, säger riksdagsledamoten Åsa Westlund (S). Hårdare tillsyn av religiösa friskolor, ja – men inget förbud, svarar Sveriges skolminister Lotta Edholm (L).

Efter SVT:s granskning om friskolan Oneschool global, som drivs av den kristna rörelsen Plymouthbröderna, gick Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund (S) ut på sociala medier och sa att religiösa friskolor borde förbjudas.

– Vi har lagt fram förslag om att förbjuda att nya religiösa skolor startas. Men vi vill också gå längre och se ett totalförbud, men har i nuläget inte med oss andra partier, säger hon.

Skärpt lagstiftning

Skolministern Lotta Edholm (L) säger i SVT:s intervju att regeringen inte vill gå så långt som att förbjuda religiösa skolor.

– Vi skärper lagstiftningen så att det inte blir möjligt för en skola att säga att den inte är konfessionell om det finns konfessionella inslag. Vi kommer också skärpa tillsynen av de skolor där man misstänker att det finns problem, säger hon.

Lagskärpningen för konfessionella, det vill säga religiösa, skolor beslutades av riksdagen innan valet och införs till årskiftet.

Men Oneschool global är inte klassad som en konfessionell skola, enligt Skolverket, och berörs därför inte direkt av lagen.

Skolan drivs däremot av ett företag som ägs av kristna rörelsen Plymouthbröderna. SVT:s granskning visar att det finns interna dokument som bland annat säger att lärare inte ska ifrågasätta Bibelns ord om att det var Gud som skapade mannen, kvinnan och djuren.

Hårdare kontroll av ägare

Skolministern vill inte alls kommentera det som SVT avslöjat om Oneschool global, men säger att regeringen också vill se över att ställa hårdare krav på vem som får driva skola.

– Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa ägarprövningen av friskolor, säger Lotta Edholm (L).

– Det handlar om att kontrollera de som vill driva skolor hårdare. Om man kan misstänka att det är en religiös skola tycker inte vi att de ska få starta en skola, säger Åsa Westlund (S).

SVT har bett alla riksdagspartier om en kommentar på det som framkommer i vår granskning av Oneschool global. Se utdrag ur svaren i faktarutan nedan.

Fler politiker reagerar på avslöjande om Oneschool global

Matthias Bengtsson (KD), utbildningspolitisk talesperson:

”Oavsett huvudman ska inte sådana skolor bedriva verksamhet. Skolinspektionen behöver kunna göra en lämplighetsprövning av ägarstrukturen och ledningskretsen.”

Patrick Reslow (SD), gruppledare för SD i utbildningsutskottet:

”Just därför har det i Tidöavtalet lyfts fram att tillsynen måste skärpas”

Camilla Hansén (MP):

”Tillsynsmyndigheterna behöver agera för att få insyn på riktigt. Att en verksamhet undviker tillsyn, undanhåller information ska få konsekvenser.”

Muharrem Demirok (C) utbildningspolitisk talesperson:

”Vi vill att skolor ska åläggas att dela relevant information om sin verksamhet med myndigheterna. Under senaste mandatperioden har lagstiftningen skärpts, men mer kan behöva göras.”

Daniel Riazat (V), skolpolitisk talesperson:

”Det vi ser hos Plymouthbrödernas skola är inte bara ett enskiltfall utan sätter ljuset på vilka problem som skapas när det ärmöjligt för vilka oseriösa aktörer som helst att bedriva skolor. Offentlighetsprincipen ska gälla samtliga skolor för att vi ska ha transparens och insyn för alla skolverksamheter.”

Detta är en konfessionell skola

Enligt skollagen är det tillåtet för fristående skolor ha en religiös profil  – det kallas för en konfessionell inriktning. Det ska anmälas till Skolverket i samband med ansökan.

Konfessionell inriktning kan innebära att eleverna i skolan ber tillsammans utanför ordinarie undervisning eller att skolmaten är anpassad.

Själva undervisningen måste även i konfessionell skola vara fri från religiösa inslag, följa läroplanen och vara likvärdig med den som ges på kommunala skolor. Den måste också, liksom andra skolor, vara öppen för alla, oavsett trosuppfattning.

Skolinspektionen utför tillsyn och kan återkalla godkännandet om bestämmelserna inte följs.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.