Det krävs en lagändring för att lärare inte ska beläggas med munkavel. Det är Lärarnas riksförbunds budskap till Sveriges politiker. Fackförbundet vill att samma, eller likvärdiga, regler ska gälla för privata och kommunala skolor.
Varken anställningsavtalet eller uppförandekoden på Oneschool global är otillåtna i sig. Däremot kan vissa delar vara för långtgående menar Karin Ernfors, jurist på Lärarnas riksförbund.
Facket: Gör eleverna sårbara
I anställningsavtalet står att meddelarskyddet för friskolor gäller. Det innebär att anställda får prata om skolan, men inte lämna ut dokument.
Lärarnas riksförbund säger att tystnadskraven för de anställda på Oneschool global gör eleverna sårbara, då de kan leda till att lärare inte vågar larma om missförhållanden.
Vilka uppgifter får lärare på skolan lämna ut? I klippet svarar fackförbundet.
Så skiljer sig offentlighet på friskolor och kommunala skolor
Offentlighetsprincipen
En kommunal skola är en myndighet som omfattas av offentlighetsprincipen. Allmänhet kan begära ut allmänna handlingar, till exempel betyg.
Fristående skolor som drivs av företag, föreningar eller andra organisationer, är inte en myndighet och omfattas inte av offentlighetsprincipen. En friskola behöver inte lämna ut handlingar till allmänheten.
Yttrandefriheten
Anställda i en kommunal skola har en lagstadgad rätt att offentligt berätta om och kritisera beslut och förhållanden på sin arbetsplats, utan att riskera repressalier.
I en privatägd skola har anställda ingen lagskyddad rättighet att offentligt berätta om förhållanden på arbetsplatsen. Arbetsgivaren kan genom avtal kräva tystnadsplikt för företagshemligheter.
Meddelarskyddet
Sedan 2017 gäller meddelarskydd och efterforskningsförbud på både friskolor och offentliga skolor. En anställd kan anonymt berätta om missförhållande för journalister på grundlagsskyddad media, utan att arbetsgivaren får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna eller hota med repressalier.
På en kommunal skola kan en medarbetare även lämna ut handlingar under meddelarskyddet. Den rätten har inte anställda på en friskola.
Källor: riksdagen.se, Lärarnas riksförbund
Det här är Plymouthbröderna
Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.
Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.
Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.
Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor.
Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.
Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.
Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen.
Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org