Grupp av personer som står samlade i en konferenssal med träpaneler i bakgrunden. De ser mot kameran, troligtvis under ett möte eller en presentation. Det finns bord med mikrofoner i förgrunden, vilket indikerar en officiell sammanhang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falkenbergspolitikens yngste ledamot, John Störby (S), är drivande i frågan om att införa ett ungdomsråd. Bakom sig har han en majoritet i kommunstyrelsen. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Så vill Framtid Falkenberg öka ungas inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomars tro på demokrati sviktar och många känner att de inte har inflytande. I Falkenberg vill den yngste fullmäktigeledamoten ändra på det genom att införa ett ungdomsråd.

– Jag hoppas det är på plats hösten 2025, säger John Störby (S).

Vilka som ska sitta i ungdomsrådet är ännu oklart.

– Det enkla hade ju varit att ta folk från elevråden i kommunen. Men det kanske inte blir den bästa representationen då, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ungdomsråd fungerar som en remissinstans och har funnits på andra håll i landet under flera år. I Falkenberg har det diskuterats i 7-8 år, men genom John Störbys (S) initiativ är det nu tänkt att också bli av.

”Alla röster ska få höras”

Det har påtalats att ungdomar borde ha bättre möjligheter till inflytande i Falkenberg, menar han. Bland annat av ungdomsverksamheten Ung Fbg. 

– Vi har ett funktionsrättsråd och pensionärsråd. Då är det rimligt att vi också har ett ungdomsråd för att alla röster ska få höras, säger Miranda Bodiroza (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, som även hon är bland de yngre politikerna i Falkenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.