Två elever på en gymnasieskola

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lite förväntat” – Hör Ali och Cilina reagera på uppgiften att ungdomar tappat tron på demokratin. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Rapport: Ungas intresse för samhällspolitik minskar

Uppdaterad
Publicerad

Ungas intresse för samhället minskar och färre tror på demokrati – samtidigt blir kompisar allt viktigare. Det visar Ungdomsbarometerns senaste rapport.

– Man har en mörk syn på samhällsutvecklingen, säger Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern.

Intresset för politik minskar bland unga mellan 15 och 24 år, från 50 procent 2018 till 38 procent 2023. Till exempel minskar antalet personer som kallar sig antirasist, feminist och miljövän visar intervjuer med 15 000 svenska unga.

Måste unga välja en sakfråga är det dock fortsatt klimat och miljöfrågor som är viktigast även om intresset minskat med 14 procent sedan 2021. Bland tjejer är det också färre som anser att jämställdhet är den viktigaste samhällsfrågan.

Minskad tilltro till politiker

Mer än varannan ung person har en bristande tilltro till politiker, där 56 procent anser helt eller delvis att politiker inte klarar av att lösa problemen i Sverige.

Ulrik Hoffman menar att många unga anser att problemen blivit fler i Sverige och att det inte verkar finnas några lösningar. Det bidrar till att unga har en dyster syn på samhällsutvecklingen och känner uppgivenhet.

– Det är fler som tänker att ”det händer ingenting, jag fokuserar på annat i stället”.

Kompisar allt viktigare

Många upplever omvärlden som orolig och trygghet blir därför viktigare, där nära och kära prioriteras. Kompisar är allra viktigast och sex av tio uppfattar livet som rikt på vänner. Tre av fyra upplever också att de står ganska nära, eller väldigt nära, sina föräldrar.

– Man ser familjen mer som en trygghetsgarant än att samhället ska vara det.

Fler är även intresserade av husdjur vilket kan ses som en trygghetssymbol. För över hälften är att tjäna pengar viktigt samtidigt som ännu fler är stressade över sin ekonomi.

Färre tror på demokrati

Även om de flesta anser att demokrati är det bästa statsskicket så ökar antalet unga som inte gör det. Bland killar är det 19 procent medan bland tjejer är det sju procent. Ulrik Hoffman menar att det är en liten men växande grupp – bland killar kan det dels handla om var de står politiskt.

– De står lite längre till höger än vad tjejer gör. Då är det närmare till hands att slutta till den typen av strömningar.

Ung kvinna med axellångt rödbrunt rakt hår och vit stickad polotröja. Ler med stängd mun och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studenten Ella visar på sin mobil hur ofta hon och mamman hörs. Foto: SVT/Julia Carlbaum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.