En tvådelad bild. Dels från SVT:s konfrontation av salongen som fuskar med friskvårdskvittot och dels på naglar som får en skönhetsbehandling. Konfrontationen är en del av SVT:s granskning av det utbrerdda friskvårdsfusket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter erbjuds av en salong att fuska med friskvårdskvittot. Salongen menar att de inte har något ansvar. Se konfrontationen i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT/Leif R Jansson/TT

Här erbjuder salongen SVT:s reporter att fuska med friskvårdskvittot

Uppdaterad
Publicerad

Trots att salongen medvetet skriver ut oriktiga kvitton, till kunder som fuskar med friskvårdsbidraget, så bär de själva inget ansvar i att bidraget felaktigt utnyttjas. Det menar en salong i Halland som SVT konfronterat.

– Vill de (kunderna) utnyttja systemet så får de göra det, säger salongen till SVT.

SVT Nyheter kan efter samtal med flera salonger avslöja ett utbrett fusk med friskvårdsbidraget. Salonger låter kunder utföra skönhetsbehandlingar och ändrar sedan uppgifterna på kvittot så det ser ut som att kunden köpt en friskvårds-behandling. Därefter registrerar kunden det oriktiga kvittot som friskvård till sin arbetsgivare.

Se konfrontationen i klippet ovan.

Så gick granskningen till:

SVT Nyheter tipsades om fenomenet att flera salonger låter kunder ta skönhetsbehandlingar på sitt friskvårdsbidrag.

För att undersöka tipset ringde SVT Nyheters reporter flera salonger runt om i Sverige. I samtalen uppgav vi oss vara en kund som ville boka en skönhetsbehandling, exempelvis manikyr, som inte gäller som friskvård.

Därefter har frågan ställts om salongen erbjuder möjligheten att ändrar informationen på kvittot, till en friskvårdsaktivtet, som exempelvis fotvård. Samtalen spelades samtidigt in.

Totalt har en tredjedel av närmre 50 salonger sagt ja. Många har också bekräftat att de utfört fusket till andra kunder.

Flera av salongerna som sagt nej har berättat att de frekvent får frågan från kunder om att fuska, men att de väljer att säga nej, trots att de riskerar att förlora kunder.

Län där salongerna kontaktas ligger i: Halland, Skåne, Västra Götaland, Stockholms län, Blekinge, Dalarna och Jönköpings län. I samtliga län har fusket erbjudits.

Friskvårdsbidraget

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.